Over ons
Valk Versmarkt is een innovatief en onderscheidend onderdeel van de bekende hotelketen Van der Valk. Een mooie verswinkel met een eigen vlees-, vis-, kaas-, koffie-, brood-, wijn- en groenteafdeling.
Met dit unieke winkelconcept is Van der Valk actief op de particuliere markt. Liefhebbers van eten en drinken kunnen hun hart ophalen in de winkel waar klantbeleving, kwaliteit en service centraal staan.
Hier kunt u ons Privacybeleid Valk Versmarkt 2018 vinden
Al 100 jaar geschiedenis
Benieuwd naar het 100-jarige bestaan van onze slagerij? Sinds 2020 bestaat de slagerij 100 jaar. In de afgelopen 100 jaar is veel gebeurd. We nemen u graag mee terug in de tijd waar het allemaal is begonnen.
Op onze Facebookpagina kunt u ook alle informatie met afbeeldingen terug vinden. Wij hebben een hoop te vertellen! Bent u er klaar voor?
Toen Nicolaas van der Valk in 1862 in Voorschoten boerderij de Gouden Leeuw kocht, kon hij niet vermoeden dat deze aankoop het begin zou vormen van een imposant imperium dat als geen ander zijn stempel zou drukken op de Nederlandse horecawereld.
Hard werken voor weinig geld, dat was de realiteit voor Nicolaas van der Valk, die als landarbeider op het landgoed Duivenvoorden werkte, vlakbij Wassenaar. Toch lukte het hem in 1862 om op een veiling in het Wapen van Voorschoten voor 4210 gulden een boerderij te kopen van de eigenaar van Duivenvoorden, jonkheer Johan van Steengracht. De boerderij lag net buiten Voorschoten, aan de Veurseweg. Er was in de boerderij al een melklokaal aanwezig, waar melk werd verkocht aan de burgers van Voorschoten. De naam van de boerderij van Nicolaas beloofde een fraaie toekomst; De Gouden Leeuw
Nicolaas kreeg maar liefst 24 kinderen. Met zoveel kinderen was het niet vreemd dat Nicolaas op zoek ging naar mogelijkheden om wat bij te verdienen, om de schamele inkomsten van de boerderij aan te vullen. Hij klopte aan bij de gemeente en verkreeg een vergunning om het melklokaal om te toveren tot café waarbij er meteen een grote veranda aan werd geplakt. Die formule werkte goed; er kwam steeds meer bezoek aan de Gouden Leeuw in Voorschoten. Boeren die hun koeien naar de markt brachten, konden even op verhaal komen in het café.
In 1902 overleed Nicolaas op 77-jarige leeftijd. Nicolaas’ vrouw Elisabeth erfde de hoeve en runde tot 1926 de Gouden Leeuw samen met haar zus Cor. In 1929 nam zoon Martinus het café over voor 12.000 gulden. Al snel breidde hij het uit met een speeltuin op het terrein. Wie denkt dat het nakomertje in een rij van 24 kinderen kansloos is, heeft Martinus van der Valk Niet gekend. Hij was de Benjamin, De jongste zoon van Nicolaas, die de onderneming van zijn ouders overnam en groots maakte
Op de Leidse markt verkocht Martinus de boter en kaas die zijn moeder maakte. Hij was een geboren ondernemer met een neus voor handel. Zo bedacht hij dat hij meer kon verdienen aan het vee van de boerderij door het zelf te slachten, dan door het te verkopen als slachtvee. Daarom begon hij in 1920 een slagerij aan de Voorstraat in Voorschoten, samen met een bevriende boer. M.C. van der Valk slagerijen klok het ambitieus.
Hij (Martinus) trouwde op zijn vijfentwintigste met de twee jaar jongere Rie Mulder. Hij was dus boer, café- uitbater en slager. Maar dat was niet alles, als jongeman ruilde hij eens een paard voor een auto. Zo rolde hij de autohandel in. Hij begon in één van de stallen van de boerderij een garage en handel in tweedehands auto’s. Dat lijkt niet direct te leiden tot een horeca-imperium, maar die autohandel is cruciaal geweest in de totstandkoming daarvan. Voor de autohandel moest Martinus drie keer per week naar Amersfoort en hij at dus regelmatig buiten de deur. Over dat eten was hij niet al te enthousiast, en hij dacht: dat kan ik beter.
Rie bestierde café De Gouden Leeuw. De eerste jaren van hun huwelijk woonde ze met Martinus boven de slagerij. Daarna verhuisde het echtpaar naar een huis tegenover de Gouden Leeuw. Zelf kreeg Rie twaalf kinderen: zes meisjes en zes jongens.
In 1939 wordt de Gouden Leeuw gesloopt. De hoeve lag net iets te dicht bij de Veurseweg, die verbreed moest worden, vanwege het toenemende verkeer tussen Leiden en Den haag. Martinus pakt het heel handig aan en laat zich in oktober onteigenen als ‘caféhouder’, wat hem een enorm bedrag oplevert vergeleken met zijn als boer ingeschreven buren. Dat zelfde jaar wordt de Gouden Leeuw weer heropend. Het is in bedrijf tot 1942, als de Duitsers het hele pand vorderen om het in te zetten als fietsenwerkplaats. Na de oorlog wordt het door de familie opgeknapt en inkomsten komen meteen weer op gang als in 1945 pal voor de deur een bevrijdingsoptocht wordt georganiseerd.
In die jaren ontdekte Martinus dat je klanten kunt binden door ze te voorzien van een groot bord eten tegen een schappelijke prijs. En hij kreeg het voor elkaar. Waar andere restaurants moesten bezuinigen op vlees, presteerde de Gouden leeuw het om gasten grote borden te serveren, met malse stukken vlees van eigen koeien, schapen en varkens uit Stompwijk.
Zelf was Martinus geen studiebol en ook zijn kinderen zag hij liever aan het werk dan op school. Toen de oorlog uitbrak was Arie, een van zijn zoons, 12 jaar. Martinus had niks voor hem te doen, dus stuurde hij Arie in Leiden naar school. Na een korte tijd kwam de leraar Martinus opzoeken. Hij zei ”Als je die jongen niet gauw van school afhaalt dan is ie zo dood.” ”Nee” antwoorde Martinus ” hij zal in Leiden op school blijven gaan.” Arie heeft het gehaald en deed vervolgens de boekhouding en verzorgde de centrale inkoop van de restaurants.
Na de aankoop van Avifauna vonden Arie en zijn broers en zussen dat vader Martinus maar eens naar Alphen aan de Rijn moest verhuizen. Martinus vond het heel vanzelfsprekend dat Arie in de Gouden Leeuw bleef. Die deed de boekhouding toch al…’ Arie werd de man van het ‘valkennest’ de Gouden Leeuw en Opa Martinus vertrok naar Avifauna.
Op 8 juni 1955 trouwden Arie en Truus en kregen samen 10 kinderen.
Truus van der Valk – van Vliet is een échte boerendochter. Freek, de vader van Truus, en Martinus, haar latere schoonvader, kenden elkaar uit Voorschoten. Martinus hielp hem wel eens met maaien of met hooien. Beiden kwamen ook uit hetzelfde milieu, grote katholiek boerenfamilies. Truus had namelijk nog 8 broers en zussen.
Het jaar 1969 was een zwaar jaar voor de familie. Op 74-jarige leeftijd overleed Martinus. Voor elk kind een eigen zaak. Zo had Martinus het bedacht. Maar behalve motels en restaurants erfden de kinderen ook hun vaders eigenzinnigheid. Martinus liet 3 slagerijen na, gevestigd in Voorschoten, Leidschendam en Zoeterwoude, en maar liefst 16 motels-restaurants.
Onder Arie werd de Gouden Leeuw het administratieve centrum van het concern. Hier werden de halfjaarlijkse familievergaderingen gehouden. En iedere jonge Valk moest één keer per jaar naar Voorschoten komen om zijn of haar cijfers te verantwoorden. Met knikkende knieën stond je dan voor ome Arie. Maar je wist wel na afloop wat je goed en minder goed had aangepakt.
Na enige tijd nam Lucas de zoon van Arie, het stokje van zijn vader en Leen van Wetten. Hij was nu verantwoordelijk voor de inkoop van vlees voor de slagerij. Toentertijd was er niet alleen een slagerij in Voorschoten, Leidschendam en Zoeterwoude maar ook in IJmuiden. Later kwam er zelfs nog een filiaal in Hoofddorp.
De centrale slagerij in Voorschoten is een van de oudste onderdelen van het Van Der Valk imperium. Tijdens de oorlog woonde de familie op een boerderij in Stompwijk en fokte opa ‘’Martinus’’ zelf de runderen. De boerderij in Stompwijk moest plaats maken voor een recreatiemeer. De boerderij verplaatste zich naar Leiderdorp waar boer Kees van Vliet (de broer van Truus van der Valk – van Vliet) samen met Arjan Roest de boerderij beheerden.
Boer Kees van Vliet ging altijd naar de veemarkt in Leiden om in te kopen. Elke week zocht hij vijf tot tien dieren uit die op het slachthuis in Leiden werden geslacht en vervolgens naar slagerijen werden gebracht in Voorschoten en Zoeterwoude. De slagerij in Zoeterwoude was erg klein. Er werd gezocht naar een groter pand. Zo volgde er ook een filiaal in Alphen aan de Rijn. Na enige tijd werd het filiaal in Zoeterwoude gesloten.
Naast de boerderij in Leiderdorp was er ook nog een boerderij in Dinther. Gerrit, de broer van Arie, had net als zijn broer passie voor vee. Met maar liefst 1500 varkens en enkele honderden runderen hielden de Valken de kwaliteit van het vlees in eigen hand.
Op 2 januari 1986 kwam slager Ben Heinen werken bij Van der Valk. Ben werd chef slager en nam daar het stokje over van de heer Kusters.
Ben is bij Van der Valk gaan werken door zijn vrouw. Zij werkte bij het restaurant van de Gouden Leeuw. Lucas vroeg herhaaldelijk aan de vrouw van Ben wanneer Ben in de slagerij kwam werken. Omdat de sfeer altijd goed is bij Van der Valk is Ben bij de slagerij gaan werken. Toen was het nog een klein slagerijtje op het terrein van de Gouden Leeuw. Ben had veel contact met Lucas. Lucas kwam iedere dag even kijken en samen bedachten ze de week-acties want de slagerij viel onder zijn verantwoording. Ook Arie, de vader van Lucas kwam regelmatig op de slagerij. Hij kwam vaak even kijken of de koeien die geslacht waren niet te mager waren.
De slagerij waar Ben samen met Lucas werkte was klein. Met ongeveer 25-30 mensen in dienst en een toonbank van 12 m2 was dit ‘’kleine’’ slagerijtje een begrip in Voorschoten en omstreken. Dit kwam door de goede prijs- en kwaliteitverhouding. De slagerij werd druk bezocht. Doordat de slagerij zo ‘’klein’’ was, bleef het familiegevoel altijd. Als Arie langs kwam gebeurde dit altijd onder lunchtijd. Arie kwam vaak binnen en zag de slagers en verkoopsters genieten van de lunch. Hij riep dan altijd ‘’zitten jullie álweer te eten?’’. Arie was dit niet gewend uit zijn tijd. Een bekende quote uit de familie is dan ook ‘’Oogjes en oortjes open, mondje dicht en de handjes laten wapperen’’.
Nadat Lucas naar hotel Schiphol verhuisde, kwam zijn jongere broer Marcus Van der Valk aan het roer. Een aantal jaren gaan voorbij met Marcus aan het roer. In de zomer van 2014 ontstaat er brand in de naast gelegen wijnhandel van Valk. De wijnhandel was onherstelbaar en de slagerij heeft flinke sporen mee gekregen van de brand. De slagerij zou pas een half jaar later over gaan tot het nieuwe winkelpand ‘’de Versmarkt’’.
Dit betekende dus dat alle werknemers met elkaar de schouders er onder hebben gezet om de slagerij weer op te knappen na de brand. De slagerij is hiervoor 2 weken dicht geweest.
Marcus is de initiatiefnemer van de Versmarkt. Vanaf 2015 is het Valk concern gestart met de eerste Valk Versmarkt. Deze verswinkel is actief op de particuliere markt. Met de opening van een eerste ‘Valk Versmarkt’ schrijft hotelketen Van der Valk een nieuw hoofdstuk. De ambitie kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Zo zei Marcus, “Ik liep al langer met het idee rond, Ik hoor altijd van veel gasten dat ze de biefstuk heel lekker vinden in het hotel of de wijn goed. Die gasten willen dat dan eigenlijk op hetzelfde terrein kunnen kopen. Toen heb ik gedacht, dat ga ik ook doen voor het brood, de groente, de kaas en de zuivel. Zo ontstond het idee voor een Versmarkt.”
Marcus bezocht veel winkels over de hele wereld om ideeën en inspiratie op te doen voor de Versmarkt. ‘’Het hakblok in de slagerij heb ik bij Jamie Olivier in Londen gezien, de schap kasten heb ik van Eataly in Italië, voor de visafdeling heb ik inspiratie opgedaan in New York bij de Chelsea Market en in Madrid heb ik ideeën opgepikt.”
Inmiddels is de slagerij enorm uitgebreid ten opzichte van het ‘’kleine’’ winkeltje van vroeger. De slagerij heeft een toonbank wat 20 meter lang is. In totaal werken er +/- 70 mensen in de slagerij. Naast de verkoop in de winkel aan particulieren, richt de slagerij zijn pijlen ook op de horeca. Zo worden er 40 hotels bevoorraad met vlees en vleeswaren uit eigen slagerij.
De slagerij kenmerkt zich door hun ambachtelijkheid. Met een eigen worstmakerij, zouterij en boerderij zijn ze met recht een ambachtelijke slager. Dit blijkt ook gewaardeerd te worden. De slagerij doet verschillende keren mee aan vakwedstrijden. Vorig jaar is de slagerij in de top-10 geëindigd in de wedstrijd ‘’Lekkerste gehaktbal van Nederland’’. De gehaktballen van Valk Versmarkt behoren hiermee tot de top-10 van Nederland en zijn dé lekkerste van Zuid-Holland.
In 2020 bestaat de slagerij 100 jaar. Een mooi jaar om terug te blikken op de eeuwenlange geschiedenis van Van der Valk. Al die jaren heeft Van Der Valk niet stil gezeten. In 2017 kreeg Valk Versmarkt een ‘’zusje’’ genaamd Proeflokaal Mimi. Een brasserie aangrenzend aan de Versmarkt.
Om de hoek bij de Versmarkt bevindt zich Wijnhandel De Gouden Leeuw, een begrip in de regio wat betreft wijnen. In 2019 is op het zelfde terrein Ivy Boutique Wellness geopend.
Met een frisse en knusse uitstraling kan je Ivy Boutique Wellness achter Hotel de Gouden Leeuw vinden. In de groene weide komt de Wellness helemaal tot zijn recht.
Op naar de volgende 100 jaar…