Al 100 jaar geschiedenis

Benieuwd naar het 100-jarige bestaan van onze slagerij? Sinds 2020 bestaat de slagerij 100 jaar. In de afgelopen 100 jaar is veel gebeurd. We nemen u graag mee terug in de tijd waar het allemaal is begonnen.

Het Begin van een Imperium

Toen Nicolaas van der Valk in 1862 in Voorschoten boerderij de Gouden Leeuw kocht, kon hij niet vermoeden dat deze aankoop het begin zou vormen van een imposant imperium dat als geen ander zijn stempel zou drukken op de Nederlandse horecawereld.

Nicolaas van der Valk: Van Landarbeider tot Café-eigenaar

Hard werken voor weinig geld, dat was de realiteit voor Nicolaas van der Valk, die als landarbeider op het landgoed Duivenvoorden werkte, vlakbij Wassenaar. Toch lukte het hem in 1862 om een boerderij te kopen voor 4210 gulden. De boerderij had al een melklokaal waar melk werd verkocht aan de burgers van Voorschoten. De naam van de boerderij, De Gouden Leeuw, beloofde een fraaie toekomst.

De kracht van hard werk en ambitie

Met 24 kinderen was het voor Nicolaas vanzelfsprekend om manieren te vinden om het gezinsinkomen te vergroten. Hij kreeg de vergunning om het melklokaal van de boerderij om te bouwen tot een café, en zo ontstond De Gouden Leeuw. Dit café werd al snel de plek waar boeren na een lange dag werken hun rust vonden. Door hard werken en slimme keuzes begon het café steeds drukker te worden. Nicolaas’ ambitie leidde tot een bloeiend bedrijf, dat hij niet had kunnen bereiken zonder zijn vastberadenheid.

Van generatie op generatie: Martinus Van Der Valk

Toen Nicolaas in 1902 overleed, nam zijn vrouw Elisabeth samen met haar zus de leiding over de boerderij. In 1929 nam hun zoon Martinus het café over en breidde hij het verder uit. Martinus was geen onbekende in de wereld van ondernemerschap. Hij had een scherp oog voor kansen en vergrootte zijn bedrijfsimperium. Naast het café begon hij een slagerij en breidde deze uit naar een autohandel. Hij was altijd op zoek naar manieren om zijn bedrijf te verbeteren en zijn gasten te verwennen. Dit leidde tot het idee om de klanten niet alleen goed eten, maar ook een flinke portie vlees van eigen boerderijen te bieden.

Van slagerij naar imperium: de expansie van de familie Van der Valk

Martinus was niet alleen ondernemer, maar ook een familieman. Zijn zoon Arie nam de leiding over het familiebedrijf na zijn overlijden in 1969 en breidde de onderneming verder uit, met als resultaat 16 motels en restaurants in het hele land. De familie Van der Valk had niet alleen oog voor de horeca, maar ook voor de vleesproductie, met een eigen slagerij die steeds verder werd geprofessionaliseerd.

Ambacht en kwaliteit: de slagerij als fundament van succes

De slagerij van Van der Valk is inmiddels een begrip in Nederland. Van een klein slagerijtje in Voorschoten tot een moderne slagerij met een eigen worstmakerij, zouterij en boerderij. Dankzij hun ambachtelijke aanpak en focus op kwaliteit heeft Van der Valk niet alleen de slagerij, maar ook hun restaurants en hotels tot het hoogste niveau weten te tillen.

100 jaar Van der Valk slagerij: een rijke geschiedenis van vakmanschap

In 2020 vierde de slagerij haar 100-jarig bestaan, een mijlpaal die de eeuwlange geschiedenis van de familie Van der Valk markeerde. Van de beginjaren in de Gouden Leeuw tot de moderne Valk Versmarkt van vandaag, het bedrijf heeft zich steeds aangepast aan de tijd, maar de kernwaarden van ambacht, kwaliteit en gastvrijheid zijn altijd hetzelfde gebleven.

Valk Versmarkt: het bewijs van traditie en innovatie

Vandaag de dag is Valk Versmarkt een levendig onderdeel van het Van der Valk-imperium. Met een slagerij die niet alleen in de winkel aan particulieren verkoopt, maar ook 40 hotels bevoorraadt, is het bedrijf een symbool van vakmanschap. Dit blijkt niet alleen uit hun brede aanbod van vleeswaren, maar ook uit de vele prijzen die ze hebben gewonnen in vakwedstrijden, zoals de top-10 plaatsing in de wedstrijd ‘Lekkerste gehaktbal van Nederland’.

  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Gouden Leeuw gevorderd, maar de familie Van der Valk herbouwde het bedrijf snel en succesvol na de oorlog.
  • Met de opening van Proeflokaal Mimi en Ivy Boutique Wellness in 2017 en 2019, blijft Van der Valk innoveren en uitbreiden
  • In 1862 kocht Nicolaas van der Valk boerderij De Gouden Leeuw in Voorschoten

Op naar de Volgende 100 Jaar

Met een rijke geschiedenis en voortdurende innovatie kijkt Van der Valk vol vertrouwen naar de toekomst. Op naar de volgende 100 jaar!

Leuke feitjes

Jaar 1862
Nicolaas van der Valk koopt boerderij De Gouden Leeuw in Voorschoten
4210 gulden
Het bedrag wat Nicolaas van der Valk betaalde voor De Gouden Leeuw
Het logo
In verband met Tweede Wereldoorlog-associaties wordt het logo geen Valk, maar een tropische toekan-vogel
Versmarkt Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Versmarkt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief