Over onze slagerij
Onze geschiedenis
Familie Van der Valk is van oudsher een boerenfamilie. In het jaar 1865 is een officiële akte vastgelegd dat Nicolaas van der Valk, de overgrootvader van Marcus van der Valk, op een veiling meerdere landerijen in Voorschoten kocht. Tot deze percelen behoorde ook de huidige locatie van Hotel De Gouden Leeuw.
Eind jaren ‘60 is de boerderij verhuisd naar Leiderdorp. Destijds werd de boerderij beheerd door Richard Roest en Kees van Vliet. Inmiddels heeft sinds enkele jaren de broer van Richard Roest, Arjan Roest het stokje overgenomen.
Boerderij Van der Valk in Leiderdorp
Op onze boerderij in Leiderdorp lopen ca. 250 koeien rond, dit zijn zowel melk- als vleeskoeien. Er lopen ook ca. 160 kalveren en ca. 250 volwassen schapen, welke in het voorjaar ongeveer 350 lammeren geven.
In de wei rondom onze Van der Valk boerderij hebben de runderen, kalveren en lammeren alle ruimte om vrij rond te lopen.
De runderen worden in eigen beheer gefokt. Op de boerderij worden de rassen Belgisch blauw (vleeskoe) en Roodbont (melkkoe) gefokt.
Het huidige Belgisch Blauw dier is indrukwekkend te noemen door zijn volume, zijn ronde vormen en sierlijke lijn. Belgisch blauw staat garant voor kwaliteitsvol vlees. Het is mals dankzij de fijne musculaire structuur en bevat daardoor ook minder vet. Bovendien is het vlees sappig en uniek van smaak.
Natuurboerderij De Gouden Leeuw in Voorschoten
Op deze boerderij vindt u al een heleboel kippen, schapen, koeien, konijnen, alpaca’s, geiten en varkens. Maar in de toekomst komen er nog meer dieren. Denk hierbij aan nog meer varkens, koeien en geiten. Maar ook aan paarden, eenden en kalkoenen.
De varkens worden voor het vlees gehouden. Ze hebben een dikke vacht en kunnen goed tegen de kou, daarom leven ze het hele jaar buiten. Uiteraard hebben ze een schuilplaats waar ze in kunnen, wanneer ze dat willen.
Dit kleinschalige dier- en natuurvriendelijke boerenbedrijf geeft een unieke inkijk in het leven van een boer en de daarbij behorende werkzaamheden.
Onze boerinnen melken de schapen dagelijks twee keer. Alle melk verzuivelen ze en is bestemd voor het maken van yoghurt, kaas en ijs. De boerinnen maken de kaas zelf en onze ijsmaker maakt van de schapenmelk weer ijs.
Tot slot leggen de kippen elke dag één ei. De eieren worden direct verpakt en naar ons of naar de keuken van Tante Tokkie gebracht.
Op de boerderij lopen rond de 150 schapen. De ooilammen houden we voor de opfok tot melkschapen en de ramlammen voor het vlees.
De ramlammen blijven op de boerderij totdat ze naar de slacht gaan en we het vlees in de slagerij verkopen. Dit proces gebeurt op een diervriendelijke manier waarbij de schapen geen stress ervaren.